Ylöjärveläinen yrittäjä Essi Sivula on käyttänyt Riku Lehtisen osaamista kassavirtamallinnuksessa kymmenen vuotta.

Sivulan täysin omistama yritys, Veljekset Mattila Oy, toimittaa lihanpalvaamostaan lihajalosteita niin kuluttajille kuin teollisuudellekin. Lisäksi yritys pitää lounasravintolaa Ylöjärven Vaihtotiellä.

Mihin lihanjalostamo tarvitsee monimutkaiselta kuulostavaa talousestimointia? Ihan mihin tahansa asiaan, johon liittyy numeroita ja joka sinun yrittäjänä täytyisi tietää, Sivula kertoo.

Näitä asioita on paljon, jos liikevaihto pyörii viidessä miljoonassa ja yrityksellä on lähes 30 työntekijää.

Lehtinen on toiminut kuukausisopimuksella yritysjohdon ulkoistettuna talousviisaana. Palvelu ei ole korvannut yrityksen tilintarkastajaa Grant Thorntonia tai kirjanpitäjää, vaan täydentänyt niitä.

“Me arvioimme alkuvuonna kuluvan vuoden liikevaihtomme. Sen pohjalta Riku laskee esimerkiksi tulosennusteen. Ei se yleensä kovin montaa tuhatta euroa ole mennyt pieleen”, Sivula sanoo Rikun osumatarkkuudesta.

Konkreettisissa tilanteissa Sivula on pyytänyt Lehtiseltä näkemystä yrityksen yleiskuvan hahmottamiseen, investointeihin ja uusiin rekrytointeihin.

Veljekset Mattila Oy esimerkiksi investoi viime kesänä uuteen lounasravintolaan. Ennen investointia Lehtinen mallinsi investoinnin kannattavuuden. Lehtinen myös analysoi, kuinka paljon investointiin kannattaa käyttää kassavaroja ja kuinka paljon ottaa pankkilainaa.

Yrityksellä on palkkalistoillaan 28 henkilöä. Uusissa rekrytoinneissa Lehtinen on laskenut yrityksen talouden kantokyvyn.

Tärkeää on myös, että yrittäjällä on kaiken aikaa selkeä kokonaiskuva edessään. Se vähentää stressiä.

“Nykyinen taloustilanne on minua joskus valvotuttanut öisin. Ajatukset alkavat helposti rakentaa kauhuskenaarioita. Kun kysyn Rikulta, pitääkö minun olla huolissani vai ei, niin olen aina saanut selkeän ja rehellisen vastauksen. Se on tuonut mielenrauhaa.”

“Toista vastaavaa palvelua ei minun tiedossani ole,” Sivula sanoo.