Julkisuudessa on käsitelty Nokian torstaina julkistamaa tulosta poikkeuksellisen kriittisesti yhdestä näkökulmasta: Yhtiön kassavarat ovat huvenneet kvartaalissa roimasti.

Yhtiön kassa pieneni kolmessa kuukaudessa 1,3 miljardia euroa ollen syyskuun lopussa “enää” 2,7 miljardia euroa. Syitä kassan heikkenemiseen onkin löydetty, kuten tässä oivallisessa Kauppalehden jutussa.

Samaan aikaan Nokia on maksanut osinkoja 1,2 mrd euroa sekä lyhentänyt velkaa 300 milj.€. Omaisuutta yhtiö on jakson aikana myynyt 218 milj.€ arvosta.

Vähemmälle huomiolle on jäänyt kassavirtatrendin muutos. Se antaa yhtiön liiketoiminnan kehityksestä täysin toisenlaisen kuvan.

Nokiasta juuri tekemäni analyysi kertoo, että Nokian kassavirtatulos on tällä viimeisimmällä kvartaalilla kääntynyt vahvasti parempaan suuntaan.

Yhtiön kassavirtatulos oli heinä-syyskuussa vain 8 miljoonaa euroa miinuksella, mikä on hurjasti parempi tulos kuin vielä Q2:n -432 miljoonaa euroa. Nokia-laiva näyttää kääntyneen.

Ei uskoisi, että kurssi romahti Q3-tulosjulkistuksen jälkeen parikymmentä prosenttia, yhtiön arvosta haihtui viisi miljardia ja talousjohtaja joutui selittelemään julkisuudessa kassan kuivumisesta.

Nokian liikevaihtoluokka on lähes puolet Suomen valtion budjetin loppusummasta.

Toimintaolosuhteet huomioiden ei voi muuta kuin ihailla nyky-Nokian yrityssuunnittelun, johtamisen, seurannan ja toiminnan ohjauksen ammattimaisuutta.

Ei tämänkokoinen laiva oikeastaan tämän nopeammin voi kääntyä. Upota se voi sitäkin nopeammin, niin kuin kymmenkunta vuotta sitten melkein nähtiin.