Suomen suurimmat pörssiyritykset kokevat selvästi suhdanteen jo jäähtyneen, Strategic Accountingin tekemästä selvityksestä käy ilmi.

Helsingin pörssin 18 suurinta yritystä ylsivät 2017 vuoden toisella kvartaalilla 3,36 miljardin euron kassavirtatulokseen. Tulos oli paras sitten vuoden 2015 ja kertoi vahvasta kasvusta.

Nyt tilanne on täysin toinen. Pääanalyytikko Riku Lehtisen analyysin mukaan yritysten kassavirtatulos jäi tänä vuonna samaan aikaan viidesosaan siitä eli 646 miljoonaan euroon.

Kassavirtatulos on yksi puhtaimmista mittareista, joka kertoo yrityksen liiketoimintojen kyvystä tuottaa rahaa.

“Yritysten kassavirtatulokset ovat laskeneet nyt voimakkaasti kaksi kvartaalia peräkkäin”, hän sanoo.

“Vajaan kahdenkymmenen suurimman pörssiyrityksen tuloskehityksellä on laajaa ennustearvoa koko maan suhdanteen kehittymiseen. On mahdollista, että nousukausi oli tässä”, Riku Lehtinen kommentoi.

Merkittävää on myös, että yritysten itse ilmoittamat tulokset (tulos verojen jälkeen) nousivat kassavirtatuloksia suuremmaksi (1,05 miljardia euroa vs 640 miljoonaa euroa).

Viralliset tulokset eroavat kassavirtatuloksista esimerkiksi siinä, että edelliset huomioivat esimerkiksi eri omaisuuserien arvostusmuutokset. Pitkällä aikavälillä kassavirtatulokset ja viralliset tulokset ovat lähellä toisiaan.

“Kassavirtatulosten lasku ennakoi myös virallisten tulosten jäähtymistä tulevaisuudessa”, Lehtinen kommentoi.

Analyysi käsittelee myös yritysten nettoinvestointeja, rahavaroja ja osakkeen hinnan takaisinmaksuaikoja. Tutustu koko analyysiin täältä.